
انواع باتری موبایل و راهکارهایی برای افزایش طول عمر باتری ها
انواع باتری موبایل
در این مقاله انواع باتری های موبایل را معرفی کرده و تکنولوژی های به کار رفته در آن ها به اختصار توضیح می دهیم. در پایان نیز راهکارهایی برای افزایش طول عمر باتری را به شما ارائه می دهیم.
باتریهای نیکل کادمیومی (Nickle Cadmium)
این نوع باتریها را میتوان در حقیقت اولین گروه از باتریهای قابل حمل دانست که استفاده از آنها تقریبا متوقف شده است.
باتری های نیکل کادمیومی را می بایست در ابتدایی 12 ساعت شارژ کرد و هر بار هم باید تا انتها تخلیه می شدند تا شارژ مجدد موجب از بین رفتن سلولها نشود.
اندازه بزرگ و وزن زیاد آنها از نقاط ضعف این باتریها به شمار میرفت. علاوه بر این داغ شدن بیش از اندازه آنها مشکلاتی را در حین مکالمه به وجود میآورد و در دراز مدت میتوانست عملکرد گوشی را تحت تاثیر قرار دهد. اما معایب استفاده از این باتریها به همین چند مورد خلاصه نمیشود، مساله جدیتر در رابطه با تولید و بازیافت این محصولات بود، وجود فلز سمی کادمیوم در این نوع باتری علاوه بر ایجاد خطر، آلودگی شدید محیط زیست را نیز به همراه داشت.
باتریهای نیکل هیدرید فلز ( Nickle Metal Hydride)
همانطور که از نام این باتریها پیداست، فلز سمیکادمیوم از ترکیب آنها حذف شده است که در درجه اول اقدام مثبتی است. این باتریها نسبت به نسل قبلی اندکی باریکتر وسبکتر شدند، اما مشکل Memory Defects در آنها نیز به چشم میخورد. از خصوصیات مثبت این نوع باتریها شارژ شدن سریع آنها بود، به طوری که پس ازحدود یک ساعت، عملیات شارژ آنها کامل میشد، اما به همان نسبت سرعت تخلیه شارژ آنها نیز بالا بود و بسته به میزان استفاده در طول روز، بارها نیاز به شارژ مجدد پیدا میکردند.
البته مشکل به همین جا ختم نمیشد، شارژ بیش از حد این باتریها و اصطلاحا over charge آنها، باعث کاهش توان باتری در نگهداری شارژ میشد و اگر مدتی باتری شارژ نشده و خالی باقی میماند توانایی شارژ مجدد را از دست میداد. علاوه بر این دمای محیط نیز نقش عمدهای در عملکرد این باتریها ایفا میکرد.
باتریهای لیتیومیونی (Lithium Ion)
باتری های لیتیوم یونی مدت زمان حضور طولانی داشته اند و جزو اولین باتری های مورد استفاده در گوشی های هوشمند بوده اند. این باتری ها از یک الکترود مثبت(اکسید کبالت لیتیوم، فسفات آهن لیتیوم یا اکسید منگنز لیتیوم)، الکترود منفی(معمولا گرافیت) و یک الکترولیت(کربنات اتیلن، کربنات دی اتیل) استفاده می کنند.
الکترولیت در یک حلال آلی بین الکترودها ذخیره می شود. کل باتری توسط یک قاب فلزی به محکمی پیچیده می شوند.
استفاده از باتریهای لیتیومیونی در گوشیهای همراه، بسیاری از مشکلات گذشته را به تنهایی حل کرد. قابلیت تولید این نوع باتری در اندازههای مختلف دست طراحان موبایل را برای ایجاد تنوع در این زمینه باز گذاشت و به دلیل وزن کم، امکان تولید گوشیهای باریک وسبک را فراهم آورد. با رواج استفاده از گوشیهای موبایل با صفحه نمایش بزرگ و سختافزار قوی، باتریهای لیتیوم یونی با توان بالا، از پس تامین انرژی لازم در این زمینه برآمدند. ولتاژ تولیدی این گوشیها معمولا 3.7 ولت است که نسبت به اغلب باتریهای شارژ شدنی با قابلیت تولید ولتاژی معادل 1.2 ولت، رقم بالایی است به همین جهت مورد استفاده این باتریها درگوشیهای جدید است و در گوشیهای قدیمی که چنین ولتاژی به هیچ وجه مورد نیاز نیست کاربردی ندارند.
این نوع باتری ها به هیچ وجه نباید تا سر حد تخلیه شدن کار کنند. باید در حد 10 درصد شارژ باقیمانده مجدد شارژ شوند و سپس تا 100 درصد مجددا" شارژ گردند.
باتریهای لیتیوم پلیمری (Lithium Polymer)
باتری های لیتیوم پلیمری کمی بعد از همتایان لیتیوم یونی خود به صحنه آمدند. آن ها اساسا اجزای بسیار مشابهی با باتری های لیتیوم یونی دارند. تفاوت اصلی آن ها در ماده جداساز آن است یعنی همان ماده ای که از درون آن یون ها بین دو الکترود حرکت می کنند. در باتری های لیتیوم پلیمری یا li-po، ماده جداساز از پلیمر میکرو متخلخل تشکیل شده است که در یک ژل الکترولیتی پوشیده شده است. مقاومت و قدرت بالا و وزن بسیار کم از ویژگیهای این نوع باتریهاست.
باتریهای لیتیوم پلیمری توانایی بسیار بالایی درنگهداری شارژ دارند به طوری که گفته میشود توانایی آنها در نگهداری شارژ پنجاه درصد بیشتر از سایر باتریهای شارژشدنی است. همچنین دمای پایین نیز تاثیری بر عملکرد این باتریها ندارد و در صورت عدم استفاده، این باتریها قادرند شارژ خود را ماهها حفظ کرده و آسیب نبینند.
راهکارهایی برای افزایش طول عمر باتری های لیتیومی
محدود کردن اجرای برنامهها در پسزمینه
هر اپلیکیشنی که در پسزمینه گوشی شما در حال اجرا باشد، از انرژی باتری استفاده میکند. این به معنی خالی شدن سریع باتری است. زمانی که ما یک برنامه را میبندیم، تنها از آن خارج شدهایم و این اپلیکیشن هنوز برای بررسی اطلاعات جدید، تماشای فعالیتهای شما و پینگ سرور خود در پسزمینه در حال اجراست. بنابراین میتوانید از اپلکیشنهایی که برای رفع این مشکل ساخته شدهاند استفاده کنید.
شارژ صحیح باتری
هرگز نگذارید شارژ باتری شما به 0% برسد و دستگاه کامل خاموش شود. همیشه قبل از خاموش شدن دستگاه آن را شارژ کنید. طی تحقیقاتی که توسط battery university صورت پذیرفت، نتایج زیر حاصل گشت :
همانطور که در جدول بالا میبینید اگر در شرایطی که 50% باتری خالی شده است آن را شارژ کنید، باتری شما به مراتب عمری بیشتر از یک چرخه 0 تا 100% شارژ را دارا خواهد بود.
همچنین باتری های لیتیومی هرگز نیاز ندارند به صورت کامل و 100% شارژ شوند. در واقع مطالعات نشان داده است که شارژ تا 80% میتواند شارژی ایده آل باشد؛ و احیانا اگر باتری را تا 100% شارژ کردید هرگز آن را بیشتر از آن به برق متصل نگذارید. این اشتباه یکی از نکاتی است که خیلی از ما سهوا مرتکب آن میشویم و سلامت باتری خود را به شدت به خطر می اندازیم. برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید از آداپتور های هوشمندی استفاده کنید که خودشان پس از انجام شارژ کامل، از رسیدن برق به دستگاه جلوگیری میکنند.
خالی کردن کامل شارژ به صورت ماهیانه
شاید این حرف با حرف هایی که در بالا مطرح کردیم کمی در تناقض باشد، ولی نکته ای پشت آن نهفته است! باتری های نوین که «باتری های هوشمند» نیز قلمداد میشوند، دارای این ویژگی هستند که زمان باقی مانده تا اتمام شارژشان را تخمین زده و به شما اعلام کنند. این تخمین ممکن است بعد از مدتی با اشتباهاتی مواجه شود که برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است هر ماه یک بار اجازه دهید باتری شما به صورت کامل خالی شده و دستگاه خاموش شود.
ویبره را خاموش کنید
یکی دیگر از عواملی که عمر باتری دستگاه اندرویدی شما را تخلیه میکند، موتور ویبره است. موتورهای الکتریکی ویبره به شدت برای فعالیت خود به انرژی باتری نیاز دارند، بنابراین ویبره دائم دستگاه برابر است با تخلیه بسیار سریعتر باتری. اگر به روشن ماندن ویبره نیازی ندارید، این ویژگی را غیر فعال کنید.
استفاده از وسایل جانبی
شما تنها مقدار معینی شارژ دهی میتوانید از باتری دستگاه اندرویدی خود توقع داشته باشید. اما انواع مختلفی از پاوربانکها و باتریهای یدکی در بازار وجود دارند که میتوانند در مواقع نیاز شارژ دستگاه شما را تامین کنند. حتی قابهایی وجود دارند که میتوانند شبیه به یک شارژر همراه عمل کنند و دغدغه شما از حمل دو دستگاه مختلف را از بین ببرند.