تاریخچه پیدایش و تحول تلفن همراه

تاریخچه پیدایش و تحول تلفن همراه

با فراگیر شدن گوشی های هوشمند امروزی یا به اصطلاح اسمارت فون ها اغلب تصوری از گوشی های اولیه و قابلیتهای محدودشان را نداریم. شاید برای شما نیز جالب باشد که گوشی های اولیه وزنی کمتر از یک کیلوگرم نداشتند!
قبل از رواج تلفن همراه، تلفن های ماشینی مورد استفاده بود که با وجود محدودیت هایی مانند وزن و قیمت بالا در بین قشر مرفه فراگیر شد. علاوه بر وزن و قیمت بالا، معطلی زیاد افراد که گاهی تا حدود 30 دقیقه به طول می انجامید از معایب این تلفنها بود. در واقع تلفنهای ماشینی اولین تلفن های همراه بودند هر چند با قابلیت و ظاهر گوشی موبایل های امروزی فاصله زیادی دارند.
این تلفن ها وزنی حدود 36 کیلوگرم داشتند!       


تلفن ماشینی


در سال 1973مارتین کوپر مهندس شرکت موتورلا اولین تلفن همراه را اختراع کرد؛ این اختراع تحت تأثیر فیلم فضا و انسانهای فضایی بود. این تلفن بی سیم یک کیلوگرم وزن و 25 سانتیمتر ارتفاع داشت. و تنها به مدت 20 دقیقه شارژ داشت و بعد از اتمام باید به منبع تغذیه متصل می شد.


کوپر و اولین نلفن همراه


داستان اولین مکالمه:
بر سر ساخت تلفن همراه رقابت بین دو شرکت موتورلا و AT&T وجود داشت. شرکت AT&T بیشتر تمرکز خود را برروی تلفنهای ماشینی قرار داده بود؛ حال آنکه کوپر رویای بزرگ تری را در سر می پروراند.
اولین مکالمه بین کوپر مهندس موتورلا با "جوئل. اس. انگل" مدیر برنامه تلفنهای همراه AT&T صورت گرفت.
کوپر: "جوئل، من از یک تلفن همراه با تو تماس می گیرم، از یک تلفن همراه واقعی، از یک تلفن همراه دستی و قابل حمل واقعی!"


عرضه در بازار:
سر انجام در سال 1983 یعنی یک دهه بعد از ارائه اولین نمونه آزمایشی شرکت موتورلا تلفن همراه دایناک تک 8000 ملقب به تلفن آجری را روانه بازار کرد. ظاهر این گوشی مانند تلفنهای بی سیم بود 20 سانتیمتر ارتفاع، 1200 گرم وزن و 20 دکمه با یک آنتن بلند داشت. مدت زمان نگهداری شارژ این تلفن همراه به 30 دقیقه افزایش یافت ولی همچنان شارژ کردن آن 10 ساعت به طول می انجامید.


دایناتک


علت طولانی بودن عرضه آن به بازار طی کردن مراحل قانونی و ایجاد زیر ساختهای مناسب برای عملکرد آن بود. داینا تک با قیمت 4 هزار دلار وارد بازار شد که با نرخ تورم معاصر 10 هزار دلار برای مشتری هزینه داشت.


روند تحول
نسل دوم تلفن های همراه 6 سال بعد از ارائه داینا تک در سال 1989 وارد بازار شد. میکروتک اولین تلفن همراه تاشو بود که هنوز خاطره آن بین کاربران تلفن همراه است.
میکرو تک دارای صفحهLCD ماتریس و باتری mAh 750 بود. این مدل نیاز به 10 ساعت شارژ برای 20 ساعت مکالمه بود.


میکروتک



در سال 1992 موتورلا گوشی جدیدش را با نام Motorola International 3200 رو نمایی کرد. موتورلا 3200 با صفحه LCD و آنتن انعطاف پذیر به اندازه 3/2 گوشی وارد بازار شد. این نمونه مانند نمونه های قبل 21 دکمه داشت. باتری این گوشی 750mAh بود که تنها به 5 ساعت شارژ نیاز داشت. ضعیف بودن سیگنال مشکل این مدل گوشی بود.


motorola international 3200


اولین گوشی لمسی
در سال 1994 کمپانی بزرگIBM گوشی IBM Simo را که اولین گوشی هوشمند با صفحه نمایش لمسی و برنامه های نرم افزاری بود با قیمت 1100 دلار وارد بازار کرد که دستاورد عظیمی در آن زمان بود ولی در سیر تحول تلفن همراه کمتر از آن صحبتی شده.


ibm simo


 


ظهور نوکیا
موتورلا تا اواسط دهه 90 میلادی سردمدار و یکه تاز عرصه فناوری ارتباطات بود. در همین زمان شرکت نوکیا پا به عرصه گذاشت که زنگ خطری برای موتورلا بود.
در سال 1994 نوکیا اولین گوشی خود را با نام Nokia 1011وارد بازار کرد.نوکیا به دلیل اندازه کوچک و وزن سبکش نسبت به موتورلا خیلی زود محبوبیت پیدا کرد.


nokia 1011


نوکیا ۱۰۱۱ اولین تلفن همراه جی‌اس‌امی با تولید انبوه بود. ۴۷۵ گرم وزن داشت که بیشتر این وزن به خاطر باتری قابل شارژ کادمیوم نیکل است. زمان مکالمه فقط ۹۰ دقیقه و زمان آماده‌باش ۱۲ ساعت است. این گوشی تنها قابلیت نگه‌داری ۹۹ شماره تلفن و نام را دارا بود. پس از 1011 ،2100 جایگزین آن شد.
موتورلا که عرصه رقابت را تنگ دید در سال 1996 موتورلا استارتک که تاشو و سبک بود و ظاهر مناسبی نیز داشت وارد بازار کرد.


موتورلا استارتک



در این سال نوکیا دو مدل 8110 Nokia و Nokia 9000 Communicator را وارد بازار کرد.


8110 nokia و nokia 9000 communicator


کمپانی AT&T نیز در سال 1997 گوشی بسیار ساده ای وارد بازار کرد.


کمپانی at&t


در سال 1998 نوکیا دو مدل 9110 و 5110 را وارد بازار کرد. این دو مدل به خصوص 5110 به دلیل تنوع در رنگ و ظاهر محبوبیت زیادی پیدا کرد. در همین زمان بود آنتن های خارجی از گوشی ها حذف گردید ولی 5110 به دلیل تنوع ظاهری محبوبیت داشت.


9110 و5110


 


5110


در سال 1999 نوکیا با دیگر صنعت تلفن همراه را با ارائه مدل 3210 متحول کرد. این مدل نسبتاً باریک و کوچک که دارای آنتن داخلی و گرافیک بهتری و دارای رنگهای متنوعی بود.


گوشی نوکیا


در این سال رقابت بین موتورلا و نوکیا برای به دست آوردن بازار اوج می گیرد. رقابت به جایی می رسد که این دو شرکت از محصولات خود چند ماه یکبار رونمایی می کنند.
نوکیا در این دوران از مدل های Nokia 8210، 7110، 5210 رونمایی کرد. مدل Nokia 8210 با ابعاد کوچک و وزن آن 79 گرم 6 قاب مختلف برای تعوض توانست بازار زمان خود را قبضه کند.


nokia 8210،7110، 5210



اما موتورلا نیز از این قافله عقب نماند و اولین گوشی لمسی خود را در سال 2000 ارائه داد. این گوشی هرچند نسبت به گوشی های لمسی امروزه بسیار ساده بود ولی در آن زمان این فناوری هیجان انگیز بود و دسترسی به بخشهای مختلف را آسان میکرد.


اولین گوشی موتورلا لمسی


اتفاق مهم این صنعت در سال 2001 منسوخ شدن صفحه نمایشهای موجی و سیاه سفید و جایگزینی صفحه نمایشهای تک رنگ بود. در این سال نوکیا با ارائه مدل 8250 همچنان پیشتاز بود. در واقع تا سال 2002 و ظهور شرکتهای دیگری مانند سامسونگ، بلک بری، اریکسون و... رقابت در این صنعت به طور رسمی بین نوکیا و موتورلا بود.


نوکیا 8250



در سال 2002 استفاده از صفحه نمایش رنگی، قابلیتهای جدید مانند دوربین و ظهور شرکتهای جدید از تحولات این صنعت بود. در این سال نیز مانند گذشته نوکیا با ارائه مدل 7650 پیشرو بود. این مدل کشویی صفحه نمایش رنگی نسبتاً بزرگ و دوربین 3/0 مگاپیکسل داشت.


نوکیا 7650


در این سال کمپانی بلک بری اولین گوشی خود با نام بلک بری 5810 و T-Mbolie نیز گوشی Sidekick را به بازار ارائه داد.


بلک بری 5810 و t-mbolie  sidekick


تمامی افراد خاطره ای از پرفروش ترین گوشی دنیا یعنی 1100 نوکیا را دارند. این گوشی نیز در انتهای سال 2002 وارد بازار شد و به دلیل کوچک و سبک بودن آن بین افراد محبوبیت یافت؛ یکی دیگر از دلایل محبوبیت 1100 قیمت مناسب آن بود.


گوشی 1100


در سال 2003 کمپانی سامسونگ که قبلاً با طراحی و تولید لوازم آشپزخانه و صوتی و تصویری شناخته شده بود پا به عرصه طراحی و تولید تلفن همراه گذاشت و برترین گوشی سال را تولید کرد.
سامسونگ S300 تاشو، سبک و کوچک با دو صفحه نمایش بود. صفحه نمایش کوچک برای نمایش اطلاعات تماس و پیام ها و صفحه نمایش اصلی برای کار با بخش های مختلف گوشی بود.


سامسونگ s500


در سال 2004 موتورلا که به نظر می آمد از رقیبان خود عقب مانده و قافیه را باخته است با ارائه موتورلا Razer V3 تحول شگرفی در تولید تلفن همراه ایجاد و بار دیگر نام موتولا بر سر زبانها افتاد. موتورلا V3 گوشی تاشو و بسیار باریک با دو صفحه نمایش بود. یکی از مهمترین قابلیتهای آن دوربینVGA بود. این گوشی دارای طراحی منحصر به فرد و دارای کلاس خاصی بود.


موتورولا razer v3


در سال 2005 و 2006 مدلهای جدیدی از تلفن همراه ارائه شد ولی تحول و جهش چشمگیری در این صنعت در این دو سال رخ نداد. سونی(سونی اریکسون) مدل واکمن W800i را ارائه داد این مدل از حافظه جانبی پشتیبانی می کرد و دارای دکمه های مخصوص برای گوش دادن به موسیقی بود. در سال 2006 نیز کمپانی LG مدل شکلاتی خود را وارد بازار کرد. این گوشی کشویی ظریف و سبک در آن سال محبوبیت زیادی کسب کرد ولی از لحاظ فنی باگ هایی را دارا بود. به عنوان مثال این گوشی که تبلیغات آن با محوریت گوش دادن به موسیقی بود ولی تنها 128 مگا بایت حافظه داخلی بدون امکان افزایش را داشت.


سونی اریکسون مدل واکمن w800i  و ال جی شکلاتی


نکته ای که باید به آن توجه کرد، این است که در سالهای 2006 و 2007 تلفن همراه تنها برای مکالمه نبود و به عنوان گجتی در موسیقی مطرح شد.


انقلاب اپل


بزرگترین جهش در صنعت تلفن همراه در سال 2007 توسط کمپانی اپل رخ داد؛ کمپانی که تا آن سال نامی از آن در این صنعت نبود. اولین سری گوشی ها اپلiPhone 2G نام گرفت که فلسفه نام گذاری آن استفاده از نسل دوم شبکه تلفن همراه بود.


iphone 2g


اپل با ارائه مدل iPhone 2G به این صنعت که به نظر می رسید دچار یکنواختی شده است معنای تازه ای بخشید و انقلابی به پا کرد.
اپل دکمه را از تلفن همراه حذف کرد و گوشی با یک صفحه نمایش تمام لمسی را ارائه داد. علاوه بر آن اپل از سیستم عامل اختصاصی خود یعنی ios بهره گرفت.
نکته ی قابل توجه در طراحی اپل ساختار شکنی در آن زمان بود. در آن سالها طراحی تلفن همراه بیشتر بر پایه ظرافت و کوچکی آن بود در حالی که اپل با طراحی منحصر به فرد خود پایه گذار تحول عظیم در این صنعت و به وجود آمدن اسمارت فون های امروزی شد.


گوشی اپل


از سال 2007 به بعد رقابت بین کمپانی ها ارائه تلفن همراه سخت تر شد و کمپانی های جدید نیز شکل گرفت ولی همچنان اپل یکه تاز این صنعت است و هر روز رقابت برای گرفتن سهم بیشتری از بازار افزایش می یابد.
امروزه مکالمه و ارسال پیام کوتاه از بدیهی ترین امکانات هر تلفن همراه است. همزمان با پیدایش و فراگیر شدن شبکه های اجتماعی اسمارت فون ها گویی جزئی از نیازهای اولیه افراد است.
تلفن های همراه از لحاظ فناوری و ظاهر هر روز در حال پیشرفت و تکامل است. هر روز قابلیت های متنوعی به تلفن ها اضافه میگردد و نیاز جدیدی را در افراد ایجاد می کند.
آینده این صنعت مبهم است و نمی توان انتهایی را در آن متصور شد. شاید در آینده همانند اپل در گذشته کمپانی دیگری با ارائه فناوری و طراحی خارق العاده در این صنعت انقلاب جدیدی را به پا کرد.